Οδοιπορικό στην Τύλισο

thumbnail

Οδοιπορικό στην Τύλισο

Μνημεία αξιόλογα η Τύλισος κατέχει και με μεγάλο θαυμασμό ο ξένος τα προσέχει

 

Ξεκινώντας από το Ηράκλειο με δυτική κατεύθυνση, περνάμε από το χωριό Γάζι, στο 10ο χιλιόμετρο συναντάμε μια διασταύρωση και ακολουθώντας το αριστερό της σκέλος, φθάνουμε στην Τύλισο (14 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου) σε μια κατάφυτη από αμπέλια και ελιές πεδιάδα.

Μεμονωμένοι επισκέπτες ή μικρές ομάδες ανθρώπων πού αγαπούν την θάλασσα όμως θέλουν να περάσουν τις πολύτιμες διακοπές τους με ησυχία, σ΄ ένα περιβάλλον με δέντρα και πράσινο, επιλέγουν την περιοχή τής Τυλίσου.

Εδώ δεν χρειάζεται να κάνετε συμβιβασμούς πού θα ελαττώσουν την ποιότητα των διακοπών σας. Οτιδήποτε χρειάζεστε είναι σχετικά κοντά σας αλλά και αρκετά μακριά ώστε να μην σας ενοχλεί.

 

Που να μείνετε στην Τύλισο

Οι γεωργοί διαθέτουν όχι μόνο ένα καθαρό δωμάτιο αλλά και τα αγνά τους προϊόντα. Έτσι οι επισκέπτες θα περάσουν τις διακοπές τους με σχετικά λίγα έξοδα και θα απολαύσουν την αληθινή ελληνική φιλοξενία.

Εάν αναζητάτε μία απλή και όχι δαπανηρή διανυκτέρευση με πρωινό σίγουρα μπορούν να σας βοηθήσουν στα καφενεία της περιοχής.

Εδώ θα ζήσετε από κοντά την αληθινή φιλοξενία και μπορείτε να γευθείτε τα αγνά κρητικά προϊόντα κατ΄ ευθείαν από τον γεωργό!

Στο χωριό Τύλισος ο επισκέπτης θα βρει εκτός από τα καφενεία και μερικές απλές ταβέρνες (ψησταριές) με νοστιμότατο κρέας και πολύ καλές τιμές .

Εκτός αυτού προσφέρονται απειράριθμες ψαροταβέρνες , εστιατόρια κλπ στις όμορφες παραλίες τής Αμουδάρας, τής Λυγαριάς, τής Αγίας Πελαγίας αλλά και στην πόλη τού Ηρακλείου, όλα μόνο 12-15 λεπτά με το αυτοκίνητο

 

Οδοιπορία , Ποδηλασία και Ορειβασία στην περιοχή

Η οδοιπορία στην Τύλισο είναι επιτακτική ανάγκη. Το επιβάλει η μοναδική πληθώρα και ποικιλία τής χλωρίδας και τής πανίδας. Το σκούξιμο τής λευκής κουκουβάγιας ακούγεται συχνά τη νύχτα και αν την ώρα εκείνη είστε καθ΄ οδόν μπορεί και να την συναντήσετε και να έχετε την ευκαιρία να την φωτογραφίσετε σε κάποιο φράχτη.

Υπάρχουν άπειρα μονοπάτια χωρίς αυτοκίνητα και μηχανές πού σάς οδηγούν μέσα από ένα μοναδικά υπέροχο φυσικό περιβάλλον σε διάφορα γραφικά χωριά τής περιοχής, ορατά από μακριά σαν φυτεμένα μέσα στην φύση.

Οι ελαιώνες με χιλιάδες αιωνόβια δέντρα καθώς και κυπαρίσσια , οπωροφόρα δέντρα , συκιές, αμυγδαλιές, θάμνους και αρωματικά φυτά συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικό ακόμα και για τον έμπειρο βοτανολόγο.

Αλλά αν προτιμάτε την ποδηλασία με Mountain Bike ή την ορειβασία, η Τύλισος και πάλι ανταποκρίνεται και σε αυτή σας την ανάγκη. Τα βουνά τής Ίδης (Ψηλορείτης) είναι σε ορατή απόσταση απ΄ εδώ .

 

Θάλασσα : Αμμουδιές , Παραλίες και Κολπίσκοι στην περιοχή

Κατά την διαμονή σας στην Τύλισο δεν σημαίνει ότι θα σάς λείψει η χαρά τής θάλασσας. Οι μαγευτικοί κόλποι στην Λυγαριά και στην Αγία Πελαγία απέχουν μόνο 15 λεπτά με το αυτοκίνητο η δε απέραντη αμμουδιά στην Αμμουδάρα μόλις 10 λεπτά.

Αλλά και μακρινότερες διαδρομές μπορούν να γίνουν εύκολα σαν ημερήσιες εκδρομές. Η εθνική οδός πού συνδέει την ανατολική με την δυτική Κρήτη απέχει μόνο λίγα λεπτά από την Τύλισο. Όταν επιστρέψετε, θα σας περιμένουν πάλι ο δροσερός ίσκιος των δέντρων, η γαλήνη τής φύσης και οι φιλόξενοι άνθρωποι

 

Nυχτερινή ζωή και Διασκέδαση

Για τούς ανήσυχους επισκέπτες: Μέσα σε 12-20 λεπτά βρίσκεστε μέσα στο κέντρο τής νυχτερινής ζωής τής Αμμουδάρας, τής Αγίας Πελαγίας, τού Ηρακλείου κλπ.

Εδώ σάς περιμένουν καφετέριες, Disco, Clubs και όλων των ειδών τα εστιατόρια και οι ταβέρνες.

Όταν θα κουραστείτε και τα αυτιά αρχίζουν να βουίζουν τότε ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στην Τύλισο. Εδώ πνέει πάλι ο αέρας τής γαλήνης και σίγουρα θα μπορέσετε να απολαύσετε τον ύπνο σας.

 

Ιστορία-αρχαιολογικοί χώροι

Η Τύλισος διατηρεί την ονομασία της για πάνω από 4.000 χρόνια

Τα αρχαιότερα ίχνη κατοίκησης ανάγονται στην τρίτη χιλιετία (πρωτομινωική εποχή).

Το 1909 με 1913 οι ανασκαφές του Ιωσήφ Χατζηδάκη έβγαλαν στο φως τμήματα του μινωικού οικισμού στον οποίο κυριαρχούν 3 μεγάλα οικοδομήματα (επαύλεις).

Χαρακτηριστικό τους είναι όλα όσα διακρίνουν την υψηλής στάθμης Μινωική Ανακτορική Αρχιτεκτονική (χάλκινα τάλαντα, αποθήκες με λέβητες, λουτρό καθαρμών, χάλκινα εδώλια τοιχογραφίες νομίσματα που στη μια όψη τους απεικονίζεται μια γυναίκα με στέμμα από φοίνικα (πιθανόν η Ήρα ) και στην άλλη όψη ο Απόλλων με την λέξη Τυλισίων .

Στο εδώλιο διαβάζουμε την λέξη Ναυα (κατά τον Ησύχιο ναύειν = ικετεύειν. Κατά συνέπεια έχουμε μια παράσταση ικέτου.

Στην κορυφή του Πύργου το Ιερό Κορυφής θα σας εντυπωσιάσει.

Στο Κεραμούτσι θα δούμε τα ερείπια του ενετικού κάστρου Μαλβιτσίνο από το οποίο πήρε το όνομα της η επαρχία Μαλεβυζίου.

Στην επαρχιακή οδό Ηρακλείου – Ανωγείων θα συναντήσουμε το Γωνιανό φαράγγι. Ένας εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός με υπέροχα σπήλαια.

 

Αξιοθέατο στην Τύλισο

Βουλισμένο αλώνι!! Ένα βυθισμένο κομμάτι εδάφους πού αποτελεί μοναδικό φυσικό μνημείο.

 

Σπήλαια

Κοντά στο χωριό Μάραθος βρίσκεται το σπήλαιο Δόξα με τους μοναδικούς χαλαζίτες και τον εκπληκτικό λιθωματικό διάκοσμο.2 χλμ. Παρακάτω το Αγροσπήλιο.

Το Χαïνόσπηλιο (στον οικισμό καμαράκι του Αστυρακίου) είναι γεμάτο μοναδικούς σταλαγμίτες.

 

Εκκλησίες

Μονή Αγίου Παντελεήμονα.

Εκκλησία Αγίου Γεωργίου, με το οικόσημο του Καλλέργη που απεικονίζεται το Λιοντάρι (Βενετσιάνικο έμβλημα)

Το εξωκλήσι της Παναγιάς και του Αγίου Αντωνίου με τις θαυμάσιες αγιογραφίες, είναι περίπου 4 αιώνων.

Στο χωριό Μονή θα βρούμε το ξωκλήσι Χειμευτού μέσα στην απίστευτη φυσική ομορφιά.

 

Ο αγροτουρισμός στην Τύλισο

Ο αγροτουρισμός και ο αθλητικός τουρισμός, ξεκίνησε και εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία στο Δήμο Τυλίσου.

Οι γεωμορφολογικοί σχεδιασμοί, τα ασβεστολιθικά πετρώματα, οι αναρίθμητες εκκλησίες, τα αρχαιολογικά μνημεία, η μοναδική φιλοξενία των κατοίκων, το κέρασμα της ρακής, οι λεβέντικοι χώροι στο παίξιμο της λύρας και οι αυθεντικές μαντινάδες, αληθινά αφήνουν άφωνο τον επισκέπτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top