Καλάβρυτα Αχαΐας-Η πανέμορφη κωμόπολη της Ορεινής Ελλάδας

thumbnail

Καλάβρυτα Αχαΐας – Η πανέμορφη κωμόπολη της Ορεινής Ελλάδας

Τα Καλάβρυτα Αχαΐας είναι μια γραφική ορεινή κωμόπολη κτισμένη κοντά στις βουνοπλαγιές των Αροανίων. Διακρίνονται για την ιδιαίτερη τους ομορφιά αλλά και την αξιόλογη τουριστική τους υποδομή, γεγονός που τα κατατάσσει σε ένα από τους κορυφαίους ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

 

Iστορικά στοιχεία

Τα Καλάβρυτα αποτελούν την σημερινή εκδοχή της αρχαίας πόλης «Κύθαινα» η οποία ερειπώθηκε.

Η επωνυμία «Καλάβρυτα» που στην κοινή γλώσσα σημαίνει «καλές βρύσες», αποκτήθηκε αργότερα επί  φραγκοκρατίας τον 13ο αιώνα μ.Χ. ενώ στην γαλλική εκδοχή του το όνομα ήταν «Calοvrate».

Τον 15ο αιώνα τα Καλάβρυτα αποτελούν  έδρα βυζαντινών ηγεμονιών, οι οποίες ήταν διαχωρισμένες τότε στην Πελοπόννησο.  Γύρω στο 1432 και μέχρι το 1443, ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος ΙΑ’  γίνεται δεσπότης της περιοχής.

Την περίοδο της οθωμανικής κατοχής και ιδιαίτερα το 1821, τα Καλάβρυτα έπεξαν σημαντικό ρόλο στην μάχη κατά του τούρκικου ζυγού.

Μάλιστα σύμφωνα με την  κοινη αντίληψη, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός  ύψωσε το λάβαρο γα την εκκίνηση της επανάστασης στην μόνη της Αγίας Λάβρας στα Καλάβρυτα.

Τον 1943 επί γερμανικής κατοχής, οι γερμανοί εισέβαλαν στα Καλάβρυτα, με άγριες διαθέσεις βάζοντας φωτιά σε πολλά σπίτια ανταρτών και αρπάζοντας ότι πολύτιμο έβρισκαν μπροστά τους. Από την ενέργεια αυτή σώθηκαν μόνο 13 γυναικόπαιδα.

Μετά το πέρας της κατοχής και παρά την έντονη ζημία που είχαν υποστεί, γίνονται ξανά προσπάθειες αποκατάστασης των κτιρίων με πολύ αξιόλογα αποτελέσματα σήμερα.

 

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε

Δημοτικό μουσείου Καλαβρυνού Ολοκαυτώματος. Μουσείο σε 500 μέτρα απόσταση από το κέντρο όπου έγινε διαχωρισμός γυναικόπαιδων και ανδρών με τους δεύτερους να έχουν εκτελεσθεί από τους γερμανούς.

Οδοντωτός σιδηρόδρομος Βαραϊκου. Ένας από τους 20 θεαματικότερους σιδηρόδρομους στην Ευρώπη στα σύνορα Διακόπτου-Καλαβρύτων με πετρώδης τούνελ, πυκνή βλάστηση και καταρράκτες καθ’όλη την διάρκεια της διαδρομής.

Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Όμορφο αρχοντικό κτισμένο τον 15ο αιώνα, σύμφωνα με κάποιες μη εξακριβωμένες πηγές από τον Θωμά Παλαιολόγο.  Σήμερα λειτουργεί ως πολυχώρος εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα.

Ιερά μονή Αγίας Λαύρας. Μόνη σε απόσταση 5 χιλιομέτρων που κτίστηκε το 921 μ.Χ. και αποτέλεσε εφαλτήριο για την επικήρυξη της επανάστασης του 1821.

 

Πως θα πάτε

Από Αθήνα και Πάτρα μπορείτε να πάτε στα Καλάβρυτα οδικώς περνώντας από τον Διακοπτό και μετά στρίβοντας προς την Εθνική οδό που οδηγεί στα Καλάβρυτα.

Από Πάτρα η συνολική διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 1.5 ώρες ενώ από Αθήνα περίπου 2.5 ώρες με αυτοκίνητη και 3 ώρες με ΚΤΕΛ. Για την υπόλοιπη Πελοπόννησο, μπορείτε να έρθετε οδικώς μέσω Τρίπολης.

 

Toπικές Νοστιμιές

Στα Καλάβρυτα μπορείτε να γευτείτε φρέσκα ντόπια κρεατικά, ζυμαρικά, μέλι γλυκά του κουταλιού, όσπρια και ξηρούς καρπούς.

Εάν πάτε σε παραδοσιακή ταβέρνα, δοκιμάστε πίτες/στριφτάρια, λουκάνικα και φασολάδα ή αρνάκι με βαρελίσιο κρασί. Εάν  διαλέξετε εστιατόριο κοντά στο ιχθυοτροφείο, δοκιμάστε οπωσδήποτε καπνιστή πέστροφα.

 

Tι να ψωνίσετε

Σε αρκετά μαγαζάκια θα βρείτε χειροποίητα ζυμαρικά, όσπρια και γλυκά του κουταλιού. Επίσης υπάρχει μια γκαλερί ζωγραφικής με πίνακες που αντανακλούν την κουλτούρα και την ζωή των κατοίκων.

 

Kλίμα

Το Κλίμα είναι αρκετά ψυχρό και υγρό τον χειμώνα με μέση θερμοκρασία 10 βαθμούς κελσίου ενώ το καλοκαίρι είναι ήπιο και δροσερό με μέση θερμοκρασία 21 βαθμούς.

 

Eπιμέρους μνημεία

Ιερά μονή Αγ. Νικολάου Βλασίας. Ιερά μονή σε κοντινή απόσταση από το χωρίο Βλασία σε υψόμετρο με έλατα.

‘Aθληση/Ψυχαγωγία:

Τα Καλάβρυτα διαθέτουν ένα πολύ οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο για όσους επιθυμούν να κάνουν σκι, snowboard ή άλλα χειμερινά σπορ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top